17 september 2007

Hästbajsterapi i 10 steg

Du har haft en stressig dag på jobbet, har axlarna uppe vid öronen, skyhög puls, rufsigt hår och ett getingbo i huvudet.
Då kan du vidta ett antal åtgärder för att varva ner.
Du kan sätta sig i soffan och slappa, du kan häva en grogg med lämplig styrka eller du kan boka tid hos någon välbetald terapeut för att få bukt med dina stressproblem.

Eller...så kan du genomgå nedanstående program.

Hästbajsterapi i 10 steg

1. Lägg in en snus.
2. Hämta 1 st. skottkärra och 1 st. dynggrep (har du tur är du först och får bästgrepen, är denna upptagen får du hålla till godo med den grep som saknar en eller flera tänder, detta försvårar något).
3. Placera skottkärran utanför boxdörren och dig själv med grep på insidan.
4. Börja med att skotta ut de organiserade högarna (samlat bajs), försök att få med minimalt med spån.
5. Vänd försiktigt runt i spånet för att hitta "det blöta nedkissade", placera även detta i skottkärran.
Då det samlade bajset och det blöta spånet ligger i kärran börjar det mest spännande.
Steg 6 kan nämligen med fördel utnyttjas som tävlingsmoment, mot dig själv, eller om så erbjuds, mot en boxgranne.
6. Hitta Doldisarna. Doldisarna är bajsar som ligger en och en och har gömts i spånet av antingen tidigare skottare eller av hästen.
Tävlingsmomentet går ut på att, efter att du lyckats spåra en Doldis, kunna stå längst in i boxen och pricka skottkärran på utsidan. Detta kräver precision, koncentration, träffsäkerhet och träning. Efter avslutat program räknas bajsarna på stallgolvet och minst antal vinner.
(Eller flest, om man är lagd åt det hållet).
OBS! Steg 4 bör inte blandas in i tävlingsmomentet eftersom prickskytte med samlade högar får en viss spridning, i bästa fall på stallgolvet, i värsta fall på boxgrannen alt. tillbaka in i boxen igen.
7. När allt tarv är utskottat vänds spånet runt (skicka ut ev. kvarvarande Doldisar) och placeras i en kvadratisk ruta med ca 3 dm avstånd till boxväggen. Detta för att djuret som sedan placeras i boxen själv vill ha det höga nöjet att trampa ut spånet i kanterna.
8. Sopa upp Doldisarna från golvet som inte lyckats hamna i kärran (räkna vid tävling).
9. Lägg ut snusen (som vid det här laget börjat rinna) i skottkärran.
10. Kör ut alltihop på gödselhögen. OBS! Tömning sker högst upp på högen, oavsett hur tungt och jobbigt det är att ta sig dit upp, detta för att slippa tråkningar från Gödselhögschefen.

Efter avslutat program är du trött, svettig och oerhört avslappnad.
Du har bäddat rent åt hästen och densamme kan beträda sin box och fylla den med nytt material och i morgon har du ett alldeles nytt, helt gratis, terapiprogram framför dig.

Lycka till!

/Maria

Inga kommentarer: