27 juni 2006

Övergångsställsfunderingar

Det är en sak jag funderat på...
Sedan några år finns det ju en ny trafikregel, att man som bilist ska stanna vid obevakade övergångställen om en fotgängare är på väg ut över det.
En regel som för övrigt funnits sedan urminnes tider i Strömstad, där norrmän, ivrigt och glatt letande efter billig tobak och sprit, alltid klivit rätt ut i gatan framför bilar, oavsett hur stor risken är att de blir nedmejade.

Iallafall.
Den här regeln gäller ju bara fotgängare och inte cyklister.
MEN, när man som cyklist kommer cyklande mot ett övergångsställe, måste man ju följdaktligen kliva av sin cykel, eftersom bilen inte måste stanna.
När man då kliver av sin cykel och står bredvid den, förvandlas man direkt till en fotgängare.
Detta innebär ju att bilen måste stanna likt förbannat.
Vad är det då för vits med att regeln inte gäller cyklister?
Saxat från Vägverkets hemsida:
"Tänk på att fordonsförare inte har någon väjningsplikt mot den som cyklar på ett övergångsställe. Men den som leder en cykel räknas som gående, vilket innebär att fordonsförare har väjningsplikt."

Det märks att det börjar närma sig semester när hjärnan fladdrar iväg i liknande funderingar.
Pulsen sjunker, man går och cyklar långsammare och man hinner stanna upp och tänka.
(Stanna upp vid alla övergångsställen.)
Idag märktes det tydligt på oss båda när vi var på Ica och handlade.
I vanliga fall är vi extremt stressade i det mesta vi gör, i synnerhet handling.
"Hämtar du mjölk, fil och juice så tar jag bröd och frukt så ses vi borta vid mjölet, hepp hepp hepp".
Allt för att så effektivt som möjligt avklara uppgiften.
Men idag var det helt annorlunda. Vi hasade in på Ica, trampade i slow motion runt och småfunderade på vad som skulle köpas, inhandlade en smörgåstårta till middag (varför inte, det är ju tisdag), klämde på några ungerska korvar för att slutligen bli helt stillastående och dofta på olika sköljmedel i 10 minuter.

Underbart!

I morgon kväll är det drakbåtsrodd på älven. KLK ställer upp med ett lag, själv är jag dock inte med, bara som ivrigt påhejande vid sidan av.
Hoppas att de vinner.

Mjau!
/Maria

1 kommentar:

Anonym sa...

Övergångsställen bara förvirrar. Dom som skall gå över tvekar, dem som sitter och kör bil tvekar, sedan börjar folk gå precis när man kör. Påkörningsställen, där man fått poäng för att köra på folk hade varit trafiksäkrare än vad dessa hemska övergångställen är. I Uddevalla har man skojat till det lite extra och gjort övergångställen i rondellerna med. Allt för att få ner antalet fotgängare?