27 april 2006

Lokalpatrioter

Har just sett ett inslag i Västerbottensnytt om Kjell Wallmark i Renbergsvattnet.
Han har forskat i sitt hembygdsområde och funnit att en massa småbyar (mindre än Renbergsvattnet alltså), gårdar, platser och boställen har fallit i glömska, eftersom ingen längre bor där. Alltså har han skridit till verket och under vintern tillverkat skyltar i trä för att märka ut och visa vägen till dem. Riktigt snygga skyltar faktiskt. Han har fräst ut namnen i ett stycke furu och sedan fyllt dessa med en svart tjärmassa (tror jag att det var).
Det är sådana kämpar som är värda respekt tycker jag. Som känner en stolthet för sitt närområde, och gör vad han kan för att eftervärlden ska veta vad som har funnits, och var platser legat. Ställen som Kvarnron och Annahåle kan inte bara försvinna in i evigheten.

Måhända är det inte så många utanför Renbergsvattnet med närmaste omnejd som fäster någon större vikt vid detta, men han har iallafall gjort ett avtryck i närhistorien.
Som han sa: "Dem ha ju gatskylta einni stan för att folk ska hitt at vors dem vara, a her jer ju likaledes jernna uti byarn. Se da tainkt i att man val gjera nager skyltom a sätt opp".
Bra karl.
/ Håkan

Inga kommentarer: