05 april 2006

Rädda Larma Släck!

Idag har jag varit på kurs.
Inte en kurs av det slag jag brukar gå... Visual Basic, Windows Server 2003 eller SQL.

Jag har gått Brandsäkerhetsutbildning.

Så nu har jag lärt mig massa nyttiga saker.
* Vid brännskador ska man inte kyla med iskallt vatten utan rumstempererat, för att undvika frostskador.
* Kommer man till en bilolycka med en människa sittandes med hopsjunket huvud vid ratten ser luftstrupen ut som en vikt vattenslang och huvudet måste rättas upp. Därför ska man sätta sig bekvämt i baksätet och hålla upp huvdet så att luftvägarna blir fria. MEN, har man väl satt sig där och lyft upp får man absolut inte släppa igen för då kan man skada nacken och personen kan bli förlamad. Så det gäller att larma först och som sagt, sitta bekvämt, speciellt som man bor i norrland där det kan ta en stund innan ambulansen tagit sig fram till ställen som t.ex. Släppträsk.
* Om någon hugger av sig en kroppsdel ska man se till att förvara den fuktigt och svalt, men inte i frysen för då blir den frostskadad. Gärna i medhavd kylbag. Man behöver däremot inte skynda sig att snöra åt runt det avhuggna stället eftersom det kan ta upp till 20 minuter innan blodet börjar spruta.
* Det tar ca 3,5 minuter för ett normalstort vardagsrum från det att en brand startat i t.ex. en soffa till rummet är fullständigt övertänt och rökfyllt.
Med mera, med mera...
Vi fick även lära oss Heimlich manöver och stabilt sidoläge samt gå ut på övningsfältet för att prova släckning med pulversläckare och att kväva eld med filt på brinnande docka.

Det är sällan man lär sig så mycket på en halvdag.
Men det spädde även på lite av katastrofnojjan.
Nu måste vi genast införskaffa pulversläckare, 1:a hjälpenkudde till bilen, kontrollera brandvarnaren och ha ett samtal här hemma över hur vi ska agera vid ev. brand.

Håkan är lycklig, mycket lycklig.
Det glittrar i ögonen på honom och ett stort härligt leende går från sida till sida i hans lite småskäggiga ansikte.
Idag är han Skelleftebo, en mycket stolt Skelleftebo, i själ och hjärta.
SAIK har idag gjort mer för familjelyckan än vad någonsin utlandssemestrar, diskmaskiner och hemmabiosystem kan göra.

Kram, och glöm inte spisplattorna och strykjärnet när ni går och lägger er.
/Maria

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja sånt där är bra att kunna. Har lärt mig göra hjärt/lungräddning på jobbet. Stackarn som jag eventuellt måste hjälpa kommer få vartenda revben brutet, men det är ju bättre än ett stillastående hjärta.. lol.